Първа фаза: Ще се разберат ли САЩ и Китай по търговската сделка?

Очаква се тя да подобри отношенията между икономическите суперсили
Обновена: 1 яну 2020 21:19 | 1 яну 2020 21:05, Веселина Йорданова
45
Първа фаза: Ще се разберат ли САЩ и Китай по търговската сделка?
Снимка: архив, Ройтерс

"Първата фаза" на дългоочакваната търговска сделка между САЩ и Китай ще бъде подписана на 15 януари. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в навечерието на Нова година.

"На 15 януари ще подпиша нашата много голяма и всеобхватна първа фаза от търговската сделка с Китай", написа той в Туитър. На церемония, която ще се проведе в Белия дом, ще присъстват китайски представители на високо държавно ниво.

Преди това Тръмп възнамеряваше да подпише сделката с китайския си колега Си Цзинпин, но последното му съобщение предполага, че вицепремиерът и главен търговски преговарящ от страна на Китай Лю Хъ ще участва в церемонията по парафирането на търговската сделка след две седмици във Вашингтон.

Доналд Тръмп също така написа в Туитър, че на по-късна дата ще замине за Пекин, за да започне преговори за "Втората фаза" на търговското споразумение.

Очаква се първата фаза да проправи пътя за примирие в продължаващата повече от 17 месеца търговска и тарифна война и да подобри отношенията между двете икономически суперсили.

Самото споразумение включва прекратяване на планираните допълни тарифи за вноса на китайски стоки, както и намаляване на съществуващите тарифи в замяна на китайски структурни реформи и на закупуване от страна на Пекин на повече предимно селскостопански стоки от САЩ.

Вашингтон трябваше да наложи нови мита от 15% на 15-и декември 2019-а година върху приблизителен китайски внос за 160 млрд. долара, но постигнатото предварително споразумение доведе до отлагане на тези тарифи.

В допълнение към спирането на новите тарифи САЩ се съгласи да намали и митата за вноса на китайски стоки за 120 млрд. долара от 15% на 7,5%, които мита влязоха в сила на 1-ви септември миналата година.

От Търговското представителство на САЩ обаче заявиха, че ще останат в сила съществуващите мита в размер на 25% за вноса на стоки от Китай на стойност около 250 милиарда долара, предаде БНР.

В замяна на по-ниските американски тарифи Китай пък се съгласи да извърши структурни реформи и други промени в своя икономически и търговски режим в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутата.

Китай също така се ангажира да направи значителни допълнителни покупки на стоки и услуги в САЩ през следващите години, заявиха преди време от американското Търговско представителство.

Според различни източници китайските по-големи по обем покупки на американски стоки бяха едни от ключовите пречки в преговорите, преди да бъде постигнат решителният пробив и очакваното подписване на споразумението на 15-и януари.

Самото споразумение от "първата фаза" включва защита на интелектуалната собственост, китайски покупки на храни и селскостопански стоки от САЩ, както и въпроси, свързани с финансовите услуги и валутната политика.

Съобщава се, че споразумението включва и разпоредба за решаване на бъдещи спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: КитайтърговияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
САЩ ке клекне
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се разберат ли САЩ и Китай по търговската сделка?-----------Па е...а ли го!?Нито Тромпета, нито Си не звънаха по телефона на бат Бойко да му кажат как вървят преговорите!!!!Не ги е срам!!!!!!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак погребват САЩ нашите комунисти тук. Сега пък на китайстките комунисти стискат палци. Ама само ще си останат хванати за палците пак.
28
5
 
9
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
Huawei срока им е до юни да се отърват от американски чипове и софтуер доста тъпо решение от страна на САЩтам където бяха монополисти си създадоха сами конкуренция
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става ясно, че американците могат да изнасят само нефт и кукуруз.
26
3
 
8
 
! Отговори
Инж преди 4 години
От днес няма нито един американски компонент в базовите 5Г станции и в най-последните модели продукти на Хуавей. Също и няма американски софтуер в тях. В останалите модели все още има и тази година все още ще има американски чипове. Но в нищо ново повече няма да влагат американски спайуеър. Тази година ще се пусне и аналог на плейстора за Хуавей. С тези санкции срещу Хуавей американците загубиха пазар за чипове и софтуер вътре и контрол върху информацията на потребителите на Хуавей и 5Г. Смях!
25
3
 
8
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
до 2г Китай ще се отърве от всякаква американска зависимост от към софтуер и компоненти въпроса е какво ще правят американските компании
24
5
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
в голям % успехът на китай се състои именно от кражбата на интелектуална собственност и други не лоялни практикибез тази част китай нямаше начин да достигне сегашното си ниводруг голям момент е че без да продава на американския и европейския пазар своите продукти китай щеше да бъде все още някъде в 70-те на миналия векднес всичко епрекалено глобално за да има една или другса страна просперитет без обвързаност с друга голяма такава
23
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 4 години
До АнонименТова че Китай е задминал САЩ по промишлена продукция е признат факт от 2 години.БВП на Китай е 60% от американския,растежът 6% срещу 3%(за САЩ).Точно след 10 години Китай ще задмине САЩ по всички показатели.Впрочем,китайският БВП е 70% от производство и 30% от услуги.В САЩ е точно обратното,като лъвския пай е на финансовите услуги.Представете си какво ще стане,когато доларът загуби доминацията си!
22
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименВсъщност самият Китай вече има интерес от защита на интелектуалната собственост,като голям източник на такава!Времето когато китайската икономика се базираше само на кражби на технологии изтече.В следващото десетилетие Китай е на път да изпревари целия свят по иновации.Естествено,САЩ не стоят със скръстени ръце и системно им мятат пръти в колелата.С ограничен успех.
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мда"От друга страна Китай може и да ги е задминал като промишленост"?????? Четете бе ! Какво задминаване бълнуваш. Китай са втори, след САЩ , но забележи - далечни втори, защото са наполовина на САЩ. И сега Китай върви назад. Без кражби и нелоялна конкуренция - са за мустака. Много си обичкате комунистически Китай, ама сори.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Това Мюлър ли ти го каза? Я обясни! Че аз не съм му чел заключението на доклада.Или гледаш на боб???
19
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Тръмп полага огромни усилия,но едва ли ще успее да спаси тоталното господство на Америка.На практика САЩ икономически пращят по шевовете и ако не е огромната армия тероризираща света и налагаща финансовия им диктат,досега да са се спихнали.От друга страна Китай може и да ги е задминал като промишленост,но не е в състояние да се защити военно,трябват му поне още 10 години,така че ще направи още отстъпки.Впрочем,китайските стоки дори с тея мита пак пробиват пазара...
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SmurfТи прочете ли какви глупости си написал? Нито пък си прочел статията май. Тръм рече и постави Китай на мястото си. Кражби на технологии, неплащане на патенти, манипулиране на валута, задължаване на американски фирми да разкриват фирмени тайни, нелоялна конкуренция ........всичко е в историята. Колкото и да ти е любим комунизма им.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е Пуяка на ВладимирТой го избраПуска го да се дуе и червен да се пениА Владимир му е дал задачиседи и гледа шоуто
16
8
 
7
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Само за протокола едната страна Китай изнася и продава в САЩ много потребителски стоки , електроника , компютри, смартфони, влакове и още и още. Другата не харесва това. Преговарят и Китай продължава да изнася същите стоки за САЩ но за компенсация почва да купува повече американски селскостопански продукти. Явно едните произвеждат по добре компютри а другите царевица. Isn't it cool
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте некоя статийка за симитлийскио кмет, оставете го Тръмп.
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ нямат икономика, крепят се единствено на господството на долара. Ако петролът започне да се търгува в друга валута САЩ ще станат като Сомалия. Днес САЩ не са това което бяха през 50те и 60те - най-мощната индустрия в света наред със СССР.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За много години!
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ баш такива непокорни като Чайна ги обича. Ще клекнат на чичо Самовия.

Спонсорирани публикации